Onthulling gerestaureerde Chileense muurschildering Osdorpplein

23 september 2022

De gerestaureerde Chileense muurschildering ‘Chile Vencerá’ (‘Chili zal overwinnen’) in het Osdorpplein is onthuld in aanwezigheid van de Chileense ambassadeur Jaime Moscoso, Dagelijks Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Nieuw-West Nazmi Türkkol, kunstenaars Jorge Kata Núňez en Juan Heinsohn en ontwikkelaar MRP. De muurschildering is in 2018 teruggevonden na sloopwerkzaamheden en is nu na 41 jaar gerestaureerd. Het werk blijkt in 1981 te zijn gemaakt door Jorge Kata Núňez en het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra. De restauratie van de muurschildering is geïnitieerd en georganiseerd door MRP en mede mogelijk gemaakt door Kroonenberg Groep en de gemeente Amsterdam.

Van links naar rechts Jaime Moscoso (Ambassadeur van Chili), Jorge Kata Núñez, Guillermo Fernández (Consul General of Chile),, Fridjof van den Berg Annemieke Witteveen (MRP), Nazmi Türkkol (Gemeente Amsterdam)

Muurschildering Chile Vencerá onthuld

Tijdens de voorbereidende bouwwerkzaamheden in 2018 voor het nieuwbouwproject The Hub (93 woningen, het nieuwe Stadsloket en Stadsdeelkantoor en een commerciële plint) werd de muurschildering ‘Chile Vencerá’, van 20 meter lang en 3,40 meter hoog ontdekt. Het werk is van het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra, dat haar ideologieën voor onder andere democratie en gelijke rechten tot uiting bracht met muurschilderingen. De betekenis van het kunstwerk is actueler dan ooit in de huidige onrustige wereld. Paul Trip namens de initiatiefnemer MRP: “Kunst en Cultuur verbindt en in Amsterdam Nieuw-West, waar zoveel culturen met elkaar samenleven geeft deze muurschildering in het Osdorpplein een extra dimensie. Wij zijn dan ook blij dat wij, mede dankzij de Gemeente Amsterdam en de Kroonenberg Groep, kunnen bijdragen aan het restaureren en behouden van de muurschildering ‘Chile Vencerá om de betekenis ervan weer over te dragen aan volgende generaties.”

Kunst & Cultuur in Amsterdam Nieuw-West

Op maandag 11 juli zijn de kunstenaars Jorge Kata Núñez en Juan Heinsohn begonnen met de restauratie van de muurschildering. De verwachting is dat dit tot einde deze week wordt afgerond. De muurschildering wordt opgenomen in de gang tussen het nieuwbouwproject en het nieuwe stadskantoor van de gemeente Amsterdam Nieuw-West. Op dit moment kan de muurschildering nog niet worden bezichtigd vanwege de laatste bouwwerkzaamheden.  De verhuizing van het stadsloket en stadsdeelkantoor zal eind dit jaar plaatsvinden.  MRP, Kroonenberg Groep en de gemeente Amsterdam maken het nu mogelijk dat het kunstwerk in het nieuwe stadsloket zichtbaar wordt voor bezoekers en belangstellenden. Omdat de muurschildering zich bevindt in een niet publiek toegankelijke ruimte van het nieuwe stadsloket, wordt een speciale doorkijk in de muur aangebracht. Zo kan iedereen het kunstwerk straks bewonderen.

Osdorpplein – het bruisend hart van Amsterdam Nieuw-West

Osdorpplein is sinds jaar en dag het levendige centrum van Amsterdam Nieuw-West en hard op weg om een van de leukste hotspots van Amsterdam te worden. Het gebied is volop in ontwikkeling. Er wordt gebouwd aan een bruisend en kwalitatief nieuw stadshart waar het heerlijk wonen, werken, winkelen en recreëren is. Een modern centrum met een Amsterdamse uitstraling en perfecte bereikbaarheid. MRP is verantwoordelijk voor verschillende nieuwbouw ontwikkelingen in het Osdorpplein met een mix van wonen, werken, recreatie en verschillende voorzieningen.